Kolonlar bir binada ana taşıyıcı görevi görmektedir. Temelin sağlam olması binanın dış ortamdan kaynaklanan olumsuz etkenlere karşı dayanıklılığını ve uzun ömürlü olmasını etkilemektedir. Bina güçlendirme işleminde kolon güçlendirme işlemi önemli bir paya sahiptir. Kolonları zayıf olan binalar bina güçlendirme işlemi uygulaması yaptırması gerekir. Ülkemizin deprem kuşağında olan bir bölge olduğu göz önüne alınırsa kolon güçlendirme işleminin önemi de ortaya çıkacaktır. Kolon güçlendirme uygulaması işlemi çeşitli yöntemlerle yapılmaktadır. Hangi yöntemin uygun olacağı işlem öncesi yapılacak analizlerle belirlenebilir.
Kolon güçlendirme uygulamasının tercih edilme sebebi beton malzemeli olan kolonların güçlendirilebilmesi ve taşıma kuvvetlerinin artırılabilmesidir. Böylelikle binalar daha güvenilir ve sağlam hale gelecektir. Kolon güçlendirme uygulaması yapılan binalar neredeyse yepyeni bir forma dönüşür. Deprem kuşağında yer alan bir ülkede yaşadığımız için kolon güçlendirme uygulaması keyfi değil zorunluluktur.

Bina güçlendirme uygulaması öncesinde kolonların malzemesi, binanın yaşı ve mevcut durumu analiz edilerek dikkate alınmalıdır. Kolon güçlendirme işlemi önemli bir konu olduğu için tecrübeli firmalar tarafından yapılmalı ve işlem öncesi sonrası raporlanmalıdır.
Kolon güçlendirme uygulaması iki şekilde yapılmaktadır; betonarme kolon güçlendirme, çelik kolon güçlendirme.
Kolon güçlendirme uygulamasının süresi binanın teknik özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. 2000 yılı öncesi inşa edilmiş binalarda kolon güçlendirme işlemi daha fazla zaman alabilmektedir. Genel olarak süre ise uygulanacak yönteme ve materyal özelliklerine değişir.