Akça Mantolama > Elektrik Tesisatı

Elektrik Tesisatı

Elektrik Tesisatı Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir

Elektrik Tesisatı Nedir Günümüzde elektrik olmadan bir hayat düşünülemez. Kullanmış olduğumuz araç gereçlerin birçoğu elektriğe bağlı olarak çalışmaktadır. Elektrik tesisatı döşemesinde standartlar takip edilmeli ve dikkatle uygulanmalıdır. Aksi takdirde can ve mal kayıpları söz konusu olabilir. Elektrik tesisatının uygulanacağı alanda sıva yapılmadan önce döşenmesi işlemine sıva altı tesisat denirken, kaba inşaat bittikten sonra döşenmesine sıva üstü tesisat denmektedir.

Elektrik Tesisatı

Elektrik Tesisatı Nasıl Uygulanır

   Boruların döşenmesi; Öncelikle elektrik tesisat projesi hazırlanır. Proje üzerinde boruların döşeneceği yerler ile priz ve anahtarların yerleştirileceği yerler detaylıca belirtilir. Bunlar tespit edildikten sonra iletken tellerin yer aldığı boruların geçiş yolu belirlenir. Açılmış olan kanallara borular döşenir.

   Buat ve kasaların yerleştirilmesi; Buatın yapılabilecek tanımı elektrikli devrelerde akımın kollara ayrılmasını sağlayan kutulardır. Çimento yardımıyla buatların yerleştirileceği kasalar açılmış olan yuvalara tutturulur. Bu işlem sıvadan önce gerçekleştirilmesi gerekir ve buatlar eşit mesafede ayarlanır. Standartlara göre anahtarlar tabandan 150 cm, prizler de tabandan 40 ile 50 cm arasında yerleştirilmelidir.

   Kabloların çekilmesi; Uygulanan sıvanın kurumasıyla birlikte iletken kabloların çekilmesi işlemine geçilir. Kabloların boruların içinden geçebilmesi için susta ve kılavuz teller kullanılır. İletken tellerin çapı ve uzunluğu yeterli olması ve boruların içinin boş olması gerekir. Ayrıca tellerin borulardan geçebilmesi için talk pudra kullanımı tercih edilmektedir.

   Buat bağlantıları; Klemens adlı parçalar buat içindeki tellerin bağlantısı sırasında kullanılır. Karmaşık bir buat bağlantısı yapılmamalı ve akım uçları buat kapağına değmemelidir. Bu işlemlerden sonra buat kapağı kapatılmalıdır.

Priz, duy ve anahtarların montajı; Son aşamada dışarıda kalan, görünen priz, duy ve anahtarların montaj işlemi gerçekleştirilir. Buat ve alıcı dikkate alınarak tavan borusu döşemesi yapılmalıdır. Tavan borusunun ağzı dikkatlice ve düzgünce kesilmelidir.

   Boru kesici aletle çizilip ikiye ayrılabilir.

   Tavan borularının demirler tarafından ezilmemesi için takozla desteklenmelidir.

   Boru ağızlarına harç girmesini engellemek için tahta parça kullanılmalıdır.

   Tavan borusunun beton dökme sırasında hareketini engellemek için tahta takoz kullanılır.

   Binaların yıpranmaması için duvar boruları özenle döşenmelidir.

Ücretsiz Keşif İçin Bize Ulaşın!