Dış Cephe Mantolama yapılardaki ısı yalıtım kayıplarının en aza indirgenmesi amacıyla bina dış cephesinde, çatıda, döşemede ve tesisat sisteminde yapılan işlemlere denir. Mantolama uygulamasının vadettiği yazın serinlemek, kışın ise ısınmak amacıyla harcanan enerjinin en aza indirgenmesi ve bu doğrultuda önlemler alınmasıdır. 20 ile 22 derece arasındaki sıcaklık konutlarda konforlu bir yaşam sürdürebilmek için idealdir. Ayrıca konutların dış duvarlarının iç yüzeyinde sıcaklık ile iç ortamdaki sıcaklık arasındaki farkın 3 dereceden fazla olmaması gerekir. Araştırmalara göre uygun malzeme ve uygun kalınlıkla mantolama uygulanmış yapılarda %50’lere varan enerji tasarrufu söz konusudur.
Mantolamanın uygulanacağı yapının teknik incelemesi işlem öncesinde muhakkak yapılmalıdır. Aynı iklim bölgesindeki her bina için aynı kalınlık ve aynı malzeme kullanılmaz, yapılarda kullanılacak ısı yalıtım malzemeleri TS 825’teki hesaplamalar göz önüne alınarak seçilmelidir. Yalnızca sıva ve boyalarla ısı yalıtımı sağlanmış olmaz, muhakkak ısı yalıtım malzemeleri kullanılmak zorundadır. Isı yalıtım malzemeleri ihtiyaca göre çeşitlilik göstereceğinden tercihler bu doğrultuda yapılmalıdır, yalnızca işçilik kalitesi değil, kaliteli işçilik ve uygun malzemenin bir araya gelmesiyle mantolamanın ömrü uzun ve yararlılığı yüksek olur.
Mantolama uygulanmış yapılarda birçok avantaj elde edilir. Bunlar kısaca; küflenmenin yoğuşma riski azaltılarak önlenmesi, daha az yakıtın kullanımına bağlı olarak hava kirliliğinin azaltılması, duvar kalınlığındaki incelme ile birim alandan tasarruf, yalıtım kalınlığına ve malzemesine bağlı olarak %30 ile %60 arasında ısı tasarrufu, mekanda ısıl konforun sağlanması ve yakıt tasarrufu dolayısıyla ısıtma tesisatı, ilk yatırım ve işletme masraflarında düşüş elde edilmesidir.
Mantolama malzemelerinin kalınlık hesaplamaları TS 825’te (Binalarda ısı yalıtım kuralları standartı belirtilen değerlere yapılması gerekir. Mantolama için kullanılan malzemeler: Taş yünü, Cam yünü, XPS ve EPS’dir. Taş yünü ve cam yünü özellikle yangına karşı dayanıklılık istenilen koşullarda tercih edilmelidir. Su emicilik riski olan yerlerde XPS doğru tercih olacaktır. En ekonomik olanı ise EPS ile yapılan mantolama işlemidir.
Mantolama yapılırken belli bir sıranın takip edilmesi gerekir. Öncelikle yalıtım yapılacak yüzeyin temizlik, sağlamlık, emicilik ve düzgünlük testleri yapılmalıdır. Isı yalıtım levhalarının yatayda düzenli dizilmeleri için zemin kat döşemesinin alt kotuna su basman profilleri yerleştirilir. Her noktanın yüzeye tam olarak yapışmasını sağlamak için levhaların oluklu yüzeylerine aralıklı olarak yapıştırıcı sürülür. Oluşabilecek ısı köprülerini engellemek için levhalardan taşan harçlar temizlenmelidir. Dubelleme için matkapla delme işlemi en az 24 saat sonra yapılmalıdır. Dubelleme için levhaların birleşim noktaları tercih edilmelidir. Sıva filesinin ağırlığı en az 140 gr olmalı ve bu sıva filesi iki kat sıva ile kaplanmalı ve düzgün bir yüzey elde edilmelidir. Son kat kaplaması ile işlem bitirilir. Kaplamanın dayanıklılığı için akrilik esaslı veya tek türlü olması tavsiye edilir.
Adres: Mehterçeşme, Cumhuriyet caddesi, 1953. Sk. No:5/A, 34515 Esenyurt Beylikdüzü / İstanbul
Çorlu Şubemiz: Ergene yulaflı mahalesı 178 Sk No 28
Akça Mantolama İzolasyon İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi | Site Haritası