Çatı yalıtımı enerji kayıplarının engellenmesi için önemli bir uygulamadır. Ancak çatı binanın dış etkenlere karşı direkt muhatap olduğu bir bölümü olduğu için zamanla yıpranmalar söz konusu olmaktadır. Bu yıpranmayı ötelemek için alınması gereken en önemli önlem çatı yalıtımı yaptırmaktır.
Çatı yalıtımının doğru şekilde uygulanması binayı kar, yağmur, rüzgâr, sıcak, soğuk gibi kötü koşullara karşı korur. Çatı yalıtımı binayı aynı zamanda küfe ve rutubete karşı da korumaktadır. Çatı inşası ne kadar kaliteli olarak yapılırsa yapılsın izolasyon uygulaması yapılmadıkça istenilen düzeyde verim sağlanamayacaktır.
Çatı yalıtımında yalnızca kaliteli malzeme seçimi yetmemektedir. Aynı zamanda uygulamanın bir bütün halinde ve kontrollü bir şekilde hayata geçirilmesi gerekir.
Çatı yalıtım malzemeleri yüksek ısı direncine sahiptir ve hafiftir. Isı iletim katsayılarının düşük olması diğer malzemelerden ayırıcı özellikleridir. Çatı yalıtım malzemeleri açık gözenekli ve kapalı gözenekli olarak ikiye ayrılır.
Çatı yalıtım malzemeleri şunlardır; mineral yünlerden cam yünü ve taş yünü ,EPS (genleştirilmiş polistiren köpüğü), XPS (ekstürüde polistren köpüğü)
Cam ve taş yünü levhalar; TS standartlarınca üretilmiş ve TS 825’e göre doğru kalınlıkta kendi kendini taşıyabilen levhalardır.
EPS (genleştirilmiş polistiren köpüğü) levhalar; TS standartlarınca üretilmiş ve TS 825’E göre doğru kalınlıkta yangına karşı tepki sınıfı E olan genleştirilmiş köpük levhalardır.
XPS (ekstürüde polistren köpüğü) levhalar; TS standartlarınca üretilmiş TS 825’E göre doğru kalınlıkta yangına karşı tepki sınıfı E olan genleştirilmiş köpük levhalardır.